Hold-Up legt de waarheid bloot, of toch hun waarheid

hold-up-top
Hold-Up, de documentaire over het coronavirus, die er eigenlijk geen is.

Afgelopen dagen stond het land van onze zuiderburen in rep en roer. Een recent gelanceerde documentaire legde een enorm complot bloot rond het coronavirus en de aanpak ervan. Met keiharde bewijzen, getuigenissen van experts en zelfs het geforceerd verwijderen van de documentaire op enkele van de bekendste streamingdiensten hoeft het niet te verbazen dat de film in geen tijd viraal ging. De makers slaagden er zelfs in een politieke onderzoekscommissie bijeen te krijgen zodat de aantijgingen konden worden onderzocht. Hold-Up, een documentaire van 2hr40 lang, legde een erg ongemakkelijke waarheid bloot wat betreft de COVID-19 crisis. De loftrompetten voor de makers blijven misschien best nog even opgeborgen want hoewel de flick in geen tijd miljoenen views haalde, is er van daadwerkelijke feiten geen sprake. Hold-Up is een aaneenschakeling van verdraaide waarheden, complottheorieën en experten die er eigenlijk geen zijn. 

realdealbanner
Real Deal Pawn Shop, de enige echte pawn shop in Belgie

Net zoals zowat ieder land ter wereld heeft corona ook Frankrijk stevig in zijn greep. Hun tweede lockdown is eveneens een feit en het land behoort tot de strengste leermeesters van de klas. De politiek deed wat de politiek wereldwijd deed: het nemen van drastische beslissingen die soms nut hadden maar al even soms compleet nutteloos waren. Fouten werden gemaakt (cfr het mondmaskerdebacle zoals we ook in België hebben gekend) en de bevolking raakte steeds maar verder gefrustreerd. 

Mondiale problemen en complotdenkers komen hand in hand

hold-up-1
Erg omstreden experts aan het woord

Meer dan voldoende grond voor de ontelbare complottheorieën die de kop opstaken. Van de bekende 5G masten en Illuminati toestanden tot nieuwere varianten zoals een derde wereldoorlog of de harde reset die de wereld werd opgelegd. Bij iedere ramp van formaat schieten dergelijke verhalen aan ongekende snelheid uit de grond en zij die er hardnekkig in geloven zijn ook erg moeilijk van het tegendeel te overtuigen. Voor de buitenwereld zijn complotdenkers vaak erg eenvoudig te herkennen. Ze gooien enkele onbewezen feiten in het rond en gaan frontaal in de aanval wanneer iemand een debat probeert te lanceren. Toch slaagde Hold-Up erin zelfs de meest nuchtere mensen aan boord te krijgen.

hold-up-3
Een recordbedrag werd bijeen gehaald.

In oktober lanceerde een nieuwe productiemaatschappij een crowdfunding campagne. Ze wilden een documentaire maken die de enige, echte waarheid over het coronavirus naar buiten brengen met enkele waanzinnige getuigenissen en bewijzen. De mensen achter het productiehuis waren niet bij de minsten te rekenen. Ervaren journalisten, doorwinterde veteranen binnen de wereld van de media die hun kennis als hefboom wisten te gebruiken. In geen tijd werd een recordbedrag van bijna 200.000 euro opgehaald waardoor de documentaire in productie kon gaan. 

Experten allerlei, of zo beweren ze toch zelf

hold-up-2
Laat ons snel even van vakgebied veranderen

Hold-Up zag het daglicht en was allesbehalve een documentaire, laat staan een journalistiek hoogstandje. De experten die hun mening komen verkondigen zijn in het beste geval mensen die zichzelf die titel hebben gegeven. Een antropoloog die dat eigenlijk niet is, een expert in de bestrijding van medische fraude is plotseling een expert in metrologie en zelfs een vroedvrouw komen hun licht werpen op de coronacrisis. Al snel wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met een allegaartje van complottheorieën die allemaal samen in 1 grote pot worden gegooid. Het coronavirus is een mondiaal plan van enkele rijke mensen om de bevolking onder controle te krijgen. 

olight-banner
Olight – don’t settle for less

Bewijzen zijn er in overvloed, alleen zijn die vager dan ooit. Het ondertussen al ontelbare keren ontkrachtte bewijs van het patent in bezit van Bill Gates, quotes van enkele wetenschappers die volledig uit context worden getrokken en de bijna obligatoire ‘kostprijs’ van de medicijnen passeren allemaal de revue. Het zijn theorieën die in Amerika misschien wel een grond van mogelijkheid kunnen bevatten, in Europa is dat al heel wat minder. Europese landen beschikken nagenoeg allemaal over een soort van mutualiteit, waardoor dure medicijnen uiterst betaalbaar zijn. In België werd zelfs recent besloten om het coronavaccin gratis uit te delen, waardoor de theorie van de dure medicijnen meteen tot gort wordt geslagen. 

Fauci? Nog nooit van gehoord!

hold-up-4
Nadine Touzeau is wereldexperte maar kent Fauci niet.

Kers op de waanzinnige taart is uiteindelijk de laatste experte die haar bewijzen in de mand gooit. Een net-profiler, crimi-analyst en image-profiler met naam en faam. Volgens haar eigen zeggen is ze een wereldautoriteit en wordt ze nagenoeg dagelijks door overheden en wetenschappers wereldwijd gevraagd om foto’s te analyseren. Wanneer de makers haar een foto van Fauci overhandigen, reageert ze meteen dat ze die persoon nog nooit heeft gezien. Het is erg moeilijk recht te houden dat iemand die zich naar voren schuift als experte in de wereld van het coronavirus, nog nooit Fauci heeft gezien. De man is even omnipresent in de media als onze eigen experts. 

hold-up-5
Verboden nog voor het online stond? Niet echt neen.

Toch slaagde de documentaire erin miljoenen mensen te laten twijfelen. Je moet ze het nageven: de film zit goed in elkaar. In alles wat ze aanhalen zit er steeds wel een grond van waarheid, alleen wordt deze permanent verdraaid. Daardoor spreek je heel wat mensen, die door de crisis zowel mentaal als fysiek gekraakt zijn, aan. Daarnaast gebruiken ze een erg compleet marketingpallet. Nog voor de release van je film gaan beweren dat het boeltje gecensureerd is waardoor de overheid de publicatie probeert te verhinderen, is natuurlijk olie op het vuur. De realiteit is dat de overheid helemaal niets heeft gedaan. Door gebruik te maken van de standaard complotonzin die de afgelopen maanden verscheen, sloegen heel wat automatische triggers van streamingdiensten op hol toen de ‘documentaire’ online werd gegooid. Nadat de flick online verscheen (en op net geen 4 dagen al meer dan 1,5 miljoen views haalde op Youtube, waardoor de makers er nog een leuke zakcent aan zullen overhouden) schoten de politici wel in actie. In 1 ruk werd het maandenlange werk, in een poging een relatief normale manier van leven te kunnen behouden, onderuit gehaald. 

Kijk maar met mate

Onze conclusie? Hold-Up een documentaire noemen staat zowat gelijk aan jezelf de titel ‘verkeersdeskundige’ geven omdat je ooit een parkeerboete kreeg. De film is een bonte aaneenschakeling van leugens, halve waarheden en charlatans die maar al te graag pronken met dure naamkaartjes. Moet je hem daarom links laten liggen? Niet meteen. Door het bekijken van dergelijke productie, kun je jezelf beter leren wapenen tegen de stortvloed aan fake news die vandaag de dag terug te vinden is. Sociale media stelde ons in staat onze mening en verhaal overal te verkondigen maar helaas draaide het uit op een situatie waar zij die het hardst van al roepen gelijk krijgen. Onzin is onzin, ongeacht de persoon die het uitkraamt

Je kan de film hier gratis bekijken. (klik)