Bevergem: een fictief dorp met een echt wandelparcours

bevergem-3
Ontdek een stukje West-Vlaanderen

Nurfen en Ringelen! Bevergem, de Vlaamse fictiereeks over het onbestaande dorp met dezelfde naam, gooide enkele jaren terug hoge ogen. Het dagelijkse en meestal chaotische leven in West-Vlaanderen wist een groot deel van het land te bekoren. Heel wat kijkers waren er zelfs van overtuigd dat Bevergem een echte gemeente was, ergens goed verborgen in een landelijke streek. Ze konden blijven zoeken want Bevergem bestond helemaal niet en werd grotendeels gefilmd in en rond Kooigem

bevergem-4
Uitwaaien op enkele minuten van Kortrijk

Gelegen tussen Kortrijk en de taalgrens is Kooigem bezwaarlijk een metropool te noemen. Het dorp heeft amper 800 inwoners en de dorpskern bestaat uit plein waar 8 auto’s geparkeerd kunnen worden. Toch beschikt deze kleine rakker over een waanzinnige troefkaart: de omgeving. Het stijgt en daalt en het is vooral erg ongerept. 

Voor de liefhebbers van de reeks (of niet, maakt op zich dan ook helemaal niets uit) of voor fervente wandelaars die hun eigen streek willen ontdekken, is er dan ook de Bevergem trail. Een wandelroute van net geen 10 kilometer, met start en aankomst aan de kerk van Kooigem, die je langsheen een paar van de meest iconische plaatsen uit de reeks brengt. 

Ook voor niet-Bevergem fans meer dan het ontdekken waard

Ik moet eigenlijk toegeven dat ik nooit echt veel naar Bevergem heb gekeken (ik ben niet echt zo een grote liefhebber van TV) dus die plaatsen herkende ik ook maar omdat ik ze nadien opzocht. Van de wandeltocht heb ik dan weer meer dan genoten. Hoewel ik een rasechte West-Vlaming ben en een kind van de streek, ontdekte ik enkele nieuwe hoeken en kantjes van de provincie. Het decor is uiterst gevarieerd en hoewel er enkele pittige stukjes tussen zitten, is het traject perfect haalbaar voor zelfs de niet geoefende wandelaar. 

bevergem-8
Een ideale afsluiter van de dag

Het parcours start voor de kerk en is volledig bewijzerd. Je kan de route volgen aan de hand van de gekende knooppunten maar de Markse wandelclub heeft het complete traject ook van aparte, rood/witte pijltjes voorzien. Een absolute aanrader is om de wandelingtocht af te sluiten met een fris glas in Sint-Laurentius. Vraag naar plank met kaas en ambachtelijke paté om de benen terug te voorzien van de nodige energie. 

Meer foto’s zijn terug te vinden op onze facebookpagina. (klik)