Noë, want geschiedenis in een fles bestaat wel degelijk

noe2-foto-insta
Bij het uitschenken wordt het meteen duidelijk

Ieder bierlievend persoon kent zonder twijfel het geluid van een goede fles die wordt open getrokken. Outsiders zullen dit geluid louter identificeren als ‘pssshhhhhttt’ maar voor de connaisseur herbergt het sissen van het kroonkurk een complete geschiedenis. Een vloeibaar verhaal dat zich manifesteert en dat uitnodigend de smaakpapillen prikkelt. Wanneer we voor het eerst een flesje Noë, bier met roots in het West-Vlaamse Lauwe, open trokken kregen we meteen nog een stevige injectie met lokale geschiedenis. 

Noë drinken als een standaard pintje, bij een overvolle BBQ, staat eigenlijk gelijk aan hekserij in tijden van de Inquisitie. Het is vakmanschap in een fles, het levensverhaal van Noë die zijn leven lang keihard heeft gewerkt aan de reputatie van de West-Vlaamse ‘doendigaard’. Doendigaards, dat zijn de ondernemers uit de mooiste streek ter wereld. Wie het in West-Vlaanderen wil maken, moet bereid zijn de mouwen tot ver boven de ellebogen op te rollen maar kan, na de uren, ook genieten van een stevige fles met frisse inhoud

leatherman-banner
Leatherman – right tool for the right job
noe-1
2 tripels in het wild, een uniek zicht.

Noë was de oprichter van supermarkt Select, die later nog werd aangevuld met een rasechte bierspeciaalzaak en om die mens (toch wel een beetje een badass avant-la-lettre) te gaan eren, besloten zijn nakomelingen om Noë bier te gaan brouwen. Het is en blijft een delicate kwestie natuurlijk. We drinken graag allemaal een goed glas en het is meer dan een pluim op je hoed wanneer je een goed bier kunt gaan brouwen. Je moet echter ook altijd rekening houden met een compleet falen. Een productie die resulteert in benzine-in-een-fles met de geur van het betere ontsmettingsproduct. Om het risico te beperken gingen de aspirant bierbrouwers met hun valies vol foto’s naar Eutropius, een brouwerij in het West-Vlaamse Menen waar een vrouw met ballen de plak zwaait. 

Lekker en je hoeft ons echt niet te geloven

noe-2
Een ondergronds biertje smaakt altijd dat tikkeltje beter.

Het resultaat mag er, laat ons even heel erg eerlijk zijn, best wel wezen. Noë werd een tripel met een krachtige en toch o zo delicate punch. Het soort van oplawaai waarbij je compleet flabbergasted nog een tweede rondje van vraagt. Een knappe gouden kleur en een stevige, niet overdreven schuimkraag in je glas waarmee je de West-Vlaamse geschiedenis van dit bier bijna kunt gaan proeven. Nu, als schrijver kan ik mezelf heel wat vrijheden veroorloven en niemand is echt verplicht om mijn letterstroom te gaan geloven. Dat dachten ze in Lauwe ook en ze trokken met een flesje van hun Noë Tripel naar Berlijn. Na een selfiemoment aan Checkpoint Charlie en een wandeltocht langsheen de restanten van de bekende muur, werd het flesje vloeibaar goud overhandigd aan de mensen van de Berlin International Beer Competition. Dit alleen al getuigt van een zekere affectie voor de meer obscure lagen van onze maatschappij. Deelnemen aan dergelijke wedstrijd staat gelijk aan een keiharde SM-sessie. Je kan er heel wat plezier aan beleven maar het kan ook compleet fout lopen en eindigen met bloed. Een gewaagde zet, die ze met succes hebben afgerond. Noë Tripel haalde er goud in de categorie ‘Belgian style tripel’ en daags nadien ontwaakten heel wat juryleden met een voldaan gevoel, gekoppeld aan een stevige kater

noe2-foto2
Uitschenken, een moment van puur geluk

Wat is nu ons oordeel over Noë? Les gouts et les couleurs, ca ne se discute pas! Ik ben er zeker van dat dit bier niet naar ieders smaak zal zijn en dat menig drinker ervan al na een half glas zich zal laten afglijden in het uitvoeren van onzedige zaken. Voor ons was het vooral de brute en eerlijke smaak die ons wist te overtuigen en, in combinatie met een alcoholpercentage van 8% je ook niet meteen uit je sokken zal blazen. Wanneer we onder de grond afdalen en nieuwkomers met ons meenemen, proberen we hen altijd te overbluffen met een heerlijk en vooral lokaal biertje. Noë wordt alvast een deel van onze subterra-kit.
Zoek je nog het ultieme excuus om het drinken van een Noë op het thuisfront te verdedigen? Per verkocht flesje gaat 5 cent naar de Stichting Alzheimer Onderzoek. Drink niet alleen voor je plezier, drink voor de wetenschap!

Meer info over Noë en het bier is hier te vinden: klik

Vergeet ook onze lokale horeca niet te steunen na de coronacrisis. Geniet van een Noë tripel in je lokaal café!