Aloha Airlines vlucht 243 moest een rustige trip worden, het werd een nachtmerrie

aloha-243-1
Een ramp met wereldberoemde foto’s

Op 28 april 1988 vertrokken 90 passagiers, aan boord van een boeing 737, vanop de luchthaven van Hilo in de richting van Honolulu. 20 minuten na het opstijgen kwam er op de luchthaven van Kahului een noodoproep binnen. Aloha Airlines – vlucht 243 moest onmiddellijk landen. De aanwezige hulpdiensten stonden perplex toen de Boeing terug op de grond stond: een stuk van de romp was verdwenen!

De vlucht begon als een doodnormale vlucht, waar 90 passagiers op weg waren naar hun bestemming. Tijdens de reis werden ze bijgestaan door 5 stewardessen en van enige mankementen was geen sprake. Na een kleine 20 minuten bereikte vlucht 243 zijn maximale hoogte van 7300 meter en toen liep het compleet fout. Een kleine barst in de romp, net achter de cockpit, zorgde voor een compressieknal. Het verschil in luchtdruk binnen en buiten het vliegtuig was zo hoog, dat een stuk van de romp open scheurde. De piloten reageerden alert en konden minuten later het vliegtuig veilig aan de grond zetten, op de luchthaven van Kahului. 

Het vliegtuig kon landen, of toch een deel ervan

aloha-243-2
Iedereen stond perplex

De hulpdiensten, die massaal ter plaatse waren, konden hun ogen niet geloven. Alle passagiers zaten, veilig vastgegespt, nog in hun stoel. Als bij wonder kostte deze ramp slechts het leven van 1 iemand, een stewardess die op het moment van de knal bezig was met het verdelen van versnaperingen. Ze werd uit het vliegtuig geslingerd en een 2de stewardess ontsnapte ternauwernood aan hetzelfde lot. Een passagier kon haar nog vastgrijpen en hield haar in een houdgreep totdat het vliegtuig aan de grond stond.

Naast de waanzinnige beelden die het ongeval met zich meebracht, zorgden de gebeurtenissen van vlucht 243 voor een eerste, grote revolutie binnen het vliegwezen. De veiligheidsmaatregelen werden drastisch opgetrokken en een compleet pallet aan nieuwe regels voor vliegmaatschappijen zag het daglicht.