8 kogels en een genadeschot maar Moguel stierf niet!

moguel-1
De kogel ging dwars door zijn hoofd

Begin 20ste eeuw werd Mexico geteisterd door een bloedige revolutie (waar het vooral Pancho Villa was die als figuur werd geromantiseerd) en de overheid spaarde kosten noch moeite om iedere vorm van opstand de kop in te drukken. Op 18 maart 1915 werd de 25-jarige Wenseslao Moguel door de Federales (de Mexicaanse federale politie) opgepakt op verdenking van deelname aan de revolutie. Meteen na zijn aanhouding kwam hij voor de rechtbank terecht, een puur symbolische daad want in slechts een paar minuten werd hij ter dood veroordeeld. De Federales brachten hem naar buiten, plaatsten hem tegen een paal en schoten 8 keer op Moguel. Na iedere executie werd er nog 1 genadeschot gegeven, van dichtbij in het hoofd. Het vuurpeleton vertrok en lieten het lichaam van Moguel achter. De dag nadien, toen het vuurpeloton een nieuwe executie moest uitvoeren, sprong 1 detail meteen in het oog: het lichaam van Moguel was verdwenen!

leatherman-banner
Leatherman – right tool for the right job

Werd zijn lichaam gestolen? Waren het de revolutionairen die hun gevallen broeder wilden bedragen? Misschien hadden roofdieren zijn lichaam wel verorberd tijdens de nacht? Heel wat theorieën staken de kop op maar echt onderzoek werd er nooit naar gedaan, totdat Moguel plots levend en wel terug op het toneel verscheen.

Over 1 ding bestaat geen twijfel: Moguel was the luckiest man alive!

moguel-2
Het vuurpeloton overleven was uitgesloten, of niet?

Over het precieze verloop van de zaken bestaat er nog steeds heel wat twijfel. Moguel had last van geheugenverlies en kon zich niet herinneren wat er was gebeurd. Volgens enkele verhalen vonden leden van de lokale kerk het zwaar gehavende lichaam van de Mexicaan en namen ze hem mee om hem te verzorgen. Moguel herstelde, met een compleet verminkt gezicht ten gevolge van het genadeschot en bleef uit het zicht tot na het einde van de revolutie. Andere verhalen spreken dan opnieuw over Moguel, nog steeds bij bewustzijn, roerloos bleef liggen tussen de andere lichamen van geëxecuteerden. Eenmaal het vuurpeloton was verdwenen, zou hij naar veiligheid zijn gekropen waar hij hulp kreeg van zijn kameraden.

Wat de ware toedracht ook mag zijn, dat Moguel zijn executie op miraculeuze wijze overleefde staat buiten twijfel. Het verhaal bleef lange tijd onbekend totdat hij in 1937 werd uitgenodigd om te spreken tijdens het razend populaire radioprogramma “Ripley’s believe it or not”. De Mexicaan, die aan een natuurlijke dood stierf toen hij 85 jaar oud was, kreeg de bijnaam ‘El Fusilado’, de gefusilleerde en kreeg in zijn regio een soort van cultstatus.