Eiffel1812: een mysterie dat begon met een doodgewone camera

eiffel1812-1
De twitteraccount bestaat trouwens nog steeds

16 november 2019: een onbekende vindt, tijdens een wandeltocht, een digitaal fototoestel in Parijs. Als modelburger gooit hij een foto van de camera op twitter in de hoop de eigenaar terug te vinden. Het begint met een eenvoudige zoektocht en het eindigt met een angstaanjagend verhaal dat rechtstreeks uit een King-scenario lijkt te zijn gelopen. Eiffel1812 hield heel even het volledige internet in de ban.

eiffel1812-2
De tweet waarmee het allemaal begon.

Het vinden van een verloren object, het is een fait divers waar we allemaal al mee te maken hebben gekregen. Een portefeuille, een ring of zelfs een sleutelbos? Niemand staat vrij van een vergetelheid. Het is dan aan Twitter om een zoektocht naar de rechtmatige eigenaar te starten. Die 16de november was het ook niet anders wanneer de kerel achter Twitteraccount Eiffel1812 een Canon 1100D vond in de straten van Parijs. Hij gooide een foto online en binnen de kortste keren zocht het volledige internet mee in de hoop de eigenaar terug te vinden.

Van een gevonden voorwerp tot een race tegen de klok

De zoektocht draaide al snel uit in een thriller waar menig schrijver jaloers op zou zijn. In de hoop de eigenaar op te sporen, analyseerde de vinder (tot dan een nobele onbekende) de inhoud van de geheugenkaart. Tot zijn grote verbazing bevat de geheugenkaart een veelvoud van dezelfde foto, een stock beeld uit een of andere beeldenbank. Het is pas wanneer hij de data van de foto gaat controleren dat hij merkt dat er een geheime code in verborgen zit.

eiffel1812-3
Een van de talrijke, onheilsspellende berichten die de schrijver kreeg.

Het spreekt voor zich dat het internet hiervan smult en heel wat Twitteraars zien een heuse Sherlock Holmes in zichzelf ontpoppen. Volledige analyses vliegen van links naar rechts en wanneer ook de mainstream pers er zich mee gaat bemoeien, dan is het hek helemaal van de dam. 

Voor wie dacht dat het hiermee allemaal tot een einde zou gaan komen: fout! De vinder krijgt plots, vanuit het niets, privé berichten die hem waarschuwen voor gevaar. “Ik wil niet dat je ook iets overkomt” om er maar eentje uit op te sommen. De berichten blijven komen en beperken zich niet alleen tot de digitale kanalen. Ook via SMS krijgt de vinder zowel waarschuwingen als bedreigingen. Iedere stap opnieuw deelt Eiffel1812 met Twitter, in de hoop te achterhalen wie de eigenaar is van de camera en waarom dit alles plots dramatisch dreigt af te lopen. Dat Twitter helemaal verkocht was aan de zoektocht is misschien wel een understatement van formaat. Duizenden mensen namen deel aan de zoektocht en heel even was het zelfs een trending topic online.

Eiffel1812 was fictie maar dan wel erg goeie!

eiffel1812-4
En toen kwam de aap uit de mouw.

Halverwege december volgde dan nieuws dat insloeg als een bom. De zoektocht naar de eigenaar, de bedreigingen en de angstaanjagende berichten en het gevaar dat overal op de loer lag? Het was pure fictie! De eigenaar van de Twitter account was een schrijver die een poging ondernam om een interactieve, online thriller te schrijven. De kerel heeft talent, zoveel is zeker. In minder dan een week tijd had hij bijna 20.000 volgers op zijn Twitter, het gros ervan nam actief deel aan de zoektocht. Het zijn resultaten waar professionele marketingbureaus jaloers op zijn, nog meer wanneer je denkt dat de schrijver dit allemaal heeft bedacht vanuit een kleine studio met slechts 1 computer. Het verhaal van Eiffel1812 toont aan dat de kracht van internet niet meteen is verbonden aan campagnes die duizenden euro’s kosten maar dat iedereen, met wat creativiteit, heel wat kan bereiken. Het toont eveneens een donkere en misschien zelfs verontrustende kant. Mensen slagen er steeds minder in om echt van vals te onderscheiden en gaan vaak geloof hechten aan zaken die compleet fictief zijn. Wie de Twitter account vandaag bekijkt, merkt dat er nog steeds mensen zijn die vragen stellen of het welzijn van de schrijver. Zij zijn ervan overtuigd dat hij het slachtoffer is geworden van een enorm complot en dat de bekentenissen onder dwang werden afgelegd. Het internet, een gigantisch netwerk waar fictie en realiteit nog erg moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.