Spoken bestaan niet maar die van Teresita werd kroongetuige

Tot op heden onderzoeken wereldwijd duizenden wetenschappers, fanatici en liefhebbers het al dan niet bestaan van een leven na de dood. Spoken, geesten, schimmen en allerlei andere paranormale verschijnselen vormen bijna per definitie een basis voor stevige discussies maar meer dan het verplaatsen van een stoel hebben die entiteiten nog nooit kunnen uitvoeren. De zaak van Teresita Basa vormt dan weer een merkwaardige uitzondering. De kroongetuige, die haar moord hielp oplossen, was namelijk haar eigen geest!

teresita-moord
Wie wilde Teresita dood?

Het verhaal van Teresita Basa begint, jammerlijk genoeg, zoals eenieder dramatische situatie. De uitgeweken Filipijnse dame wordt, met een dolk in haar borststreek, door de brandweer aangetroffen in haar appartement in het Amerikaanse Chicago. De spuitgasten werden opgeroepen voor een verwoestende brand, die haar appartement compleet in de grip had. Het lichaam van Teresita lag op, de nog smeulende, matras van wat ooit haar bed was. 

De politie tast volledig in het duister. Dat het gaat om een moord, zoveel is zeker maar wie zou Teresita kwaad willen doen? De dame, aan de slag als therapeute in het lokale ziekenhuis, stond bekend als een uiterst joviale vrouw die niet meteen met iemand overhoop lag. Er bleek ook niet echt iets gestolen dus waarom moest ze sterven? Uit een autopsie bleek dat ze wel sporen van geweld had opgelopen maar ze was niet verkracht. Haar appartement, volledig uitgebrand, bracht ook weinig soelaas want zowat alle mogelijke sporen werden op die manier vernietigd. Enkel een klein stukje papier werd teruggevonden, een stukje papier met de woorden “theater tickets kopen voor A.S.”.

Teresita werd de getuige in haar eigen moordzaak

teresita-moord
Allan Showery viel al snel door de mand

De zaak zat helemaal in het slop en het leek er sterk op dat het moorddossier van Teresita Basa zou worden herleid tot een ‘cold case’, waarbij de schuldige op vrije voeten bleef. Een kentering kwam er 5 maanden na de moord, toen Remibias Chua (een collega van Teresita) samen met haar echtgenoot naar de politie trok. Haar verklaring was ronduit waanzinnig. Toen ze op een namiddag een dutje deed, begon ze met een vreemde tongval te praten. Een entiteit had de controle over haar lichaam genomen en sprak tegen haar echtgenoot, die in de ruimte aanwezig was. Die vreemde stem beweerde dat ze Teresita Basa was en dat haar moordenaar Allan Showery was. Allan, een collega van Teresita, was met een smoesje naar haar appartement gekomen. Hij wilde het TV toestel van Teresita herstellen maar had het stiekem voorzien op één van de juwelen van de dame in kwestie. Hij wurgde haar en deed er alles aan om het op een poging tot verkrachting te doen lijken. Nadien stak hij de boel in brand. 

Onweerlegbaar bewijs of complete onzin?

Het spreekt voor zich dat de politie met open mond naar het verhaal zat te luisteren. Een geest werd zonet een cruciale getuige in een onopgeloste moordzaak. Het betere larie-verhaal, ware het niet dat 1 inspecteur de zaak ging uitklaren. Hij nodigde Allan uit en, hoewel hij initieel alles ontkende, viel die al snel door de mand. Zijn vriendin droeg immers het juweel dat hij had gestolen. In 1979 werd hij tot 14 jaar opsluiting veroordeeld

Het is tot op de heden de eerste en enige moordzaak waar een spook voor de doorbraak heeft gezorgd. Werd hiermee eveneens het bewijs geleverd van leven na de dood of is er sprake van een opeenvolging van chaotische handelingen?