Step aside Nintendo Wii, hier komt de Moranbong

Het is een artikel dat niet helemaal in ons vaarwater past en tegelijk hebben we nooit iets beters gehad. Noord-Korea is nog steeds één van de meest geïsoleerde landen ter wereld. Zowat alles wat wij voor vanzelfsprekend nemen, is voor het communistische regime niet zo voor de hand liggen. Hun technologische ontwikkelingen focaliseren zich ook nogal wat op het nucleaire aspect (of toch als we de internationale media volgen) en vaak zou je gaan denken dat ze daar ook helemaal niets anders ontwikkelen. Het was dan ook even fronsen toen Noord-Korea, met veel trots, aankondigde dat ze hun eigen spelconsole hebben ontwikkeld. 

moranbong-console
De Moranbong, beter dan de Wii (zeggen ze toch)

Moranbong, de naam van de console, lijkt verdacht veel op een afkooksel van de Nintendo Wii. Ook de games en de beschikbare accessoires hebben heel wat gemeen met die van hun Japanse neefjes. Al valt het natuurlijk te betwijfelen of je weldra ook Super Mario gaat kunnen spelen vanuit je loft in PyongYang

Fake news was het eerste dat door ons brein schoot, al blijkt het niet zo vals te zijn. De lancering van de Moranbong, inclusief de controllers (regelrechte klonen van de Wii-controllers) en de motion camera werd wereldkundig gemaakt op de website van Arirang Meari, een site die door de overheid wordt beheerd. Ze promoten er onder andere het gezonde aspect van bewegen en pochen er ook dat ze erin zijn geslaagd ontspanning en sport te gaan combineren. Nobel als het idee achter de console is, zal de Moranbong enkel toegankelijk zijn voor de Noord-Koreaanse elite, wetende dat de gemiddelde inwoner van het geïsoleerde land zelfs geen toegang heeft tot elektriciteit

Moranbong, uniek maar toch niet helemaal

moranbong- nintendo
Unieke technologie die we van ergens kennen

Enkele Noord-Koreaanse ingenieurs steken de pluimen van de ontwikkeling op hun hoed, al lijkt het er eerder op dat ze de mosterd bij hun Chinese buren zijn gaan halen. De console is immers, dan met een ander logo en waarschijnlijk heel wat meer games, daar ook vrij te koop.