Bertha Benz aan het stuur van de eerste lange autorit uit de geschiedenis

benz-motorwagen
Bertha Benz, een pionier zonder het zelf te beseffen.

Wie de dag van vandaag ziet dat indicator van de benzinetank begint te pruttelen, rijdt snel even naar een benzinestation om je stalen koets vol te gooien. Het is de meest evidente zaak ter wereld maar ooit was dit anders. Ooit hadden we niet op iedere hoek van de straat een pomp waar je kon tanken en al helemaal niet toen wagens nog geen gemeengoed waren. Waar kon je uiteindelijk dan wel terecht en waar was de eerste plaats waar je je wagen vol kon gooien? De Amerikanen eigenen zich graag die titel toe maar in realiteit komt de eer te beurt aan het Duitse plaatsje Wiesloch, waar mevrouw Benz in 1888 voor het eerst in de geschiedenis halt hield om te tanken. 

Toen Carl Benz (jawel, de Benz van Mercedes) zijn eerste automobiel (de Benz Patent-Motorwagen) op de markt bracht, waren ingenieurs erg lovend. Benz had iets ontwikkeld wat de wereld zou gaan veranderen. Helaas voor de man was hij commercieel niet echt sterk aangelegd en kreeg hij zijn voertuig aan de straatstenen niet verkocht. Bertha Benz besloot om het heft in eigen handen te nemen en vertrok met het voertuig op de eerste lange autorit uit de geschiedenis. Ze besloot om, samen met haar kinderen, naar de woning van haar ouders te rijden. Een traject van een stevige 100km op wegen die enkel voor paard en kar waren geschikt. 

… En toen viel ze zonder benzine

benz-motorwagen
Giet u de tank maar vol aub!

Toen ze aankwam in Wiesloch viel het voertuig stil. De motor van het voertuig had de brandstof in een recordtempo verslonden en even snel op de hoek gaan tanken was toen geen optie. Ze trok naar de lokale apotheek waar ze zijn voorraad van ligroin (nafta) opkocht. Het goedje werd en wordt nog steeds door apothekers gebruikt om recepten te mengen en te verdunnen maar leende zich vooral uitstekend om de motor opnieuw draaiende te krijgen.

Zonder dat ze het wist schreef Bertha die dag geschiedenis. Het werd het eerste gedocumenteerde moment waarop iemand buitenshuis brandstof aankocht om een voertuig vol te tanken. Onrechtstreeks werd het ook de start van Mercedes zoals we het nu kennen. Het verhaal werd al snel door de kranten opgepikt waardoor verkoopcijfers van de Benz-mobiel de hoogte inschoten.

Vandaag de dag kan het traject, dat Bertha heeft afgelegd, nog steeds worden gereden en kreeg het de naam Bertha Benz Memorial Route. Iedereen kan het traject volgen, vergeet alleen niet te tanken.