Esambe Hanakita Kojima, het eiland dat verdween

Sommige mensen durven al eens een bril, een pen, een aktetas of zelfs een beenprothese verliezen. (toch als we de dienst verloren voorwerpen van het spoor kunnen geloven). Japan gaat echter helemaal overkill en verliest .. een eiland

esambe-hanakita
Het eiland lag niet ver van de kust van Hokkaido

Het lijkt erg simplistisch voorgesteld maar de materie is het absoluut niet. Het uiterste noorden van Japan, zelf ook een eiland, bestaat uit een volledige gordel van kleine en grote eilanden. Gaande van de afmetingen van niet meer dan een grote tuin tot plaatsen waar honderden zoniet duizenden mensen wonen. Vooral in het noordelijke deel van het land liggen honderden van die plaatsen, plaatsen die niet alleen een historische maar ook een politieke waarde hebben. Sinds jaar en dag claimt Rusland een volledig stuk van die eilandengordel op, Japan blijft weerwerk bieden en bracht in 1987 de volledige zone in kaart. 

Geen magie maar de woede van moeder natuur

Esambe Hanakita Kojima was één van die eilanden. Groot was het niet, hoog al helemaal niet en het was vanaf het eiland Hokkaido zichtbaar met een verrekijker wanneer de weerselementen gunstig gestemd waren. Het was niet bewoond maar het toonde wel aan dat Japan niet van plan was zomaar grond af te staan aan hun Russische buren. Toen een schrijver, in november vorig jaar, richting de eilanden trok om er zijn boek over dit stukje Japan te vervolledigen, kwam hij tot de vaststelling dat het eiland verdwenen was

We fantaseren misschien allemaal volop van een magische truc met Copperfield-allures maar de realiteit zal (waarschijnlijk) minder romantisch zijn. De kans is immers groot dat moeder natuur haar van haar minder vergeeflijke kant heeft laten zien. Erosie, aardverschuivingen of zelfs een tsunami? De mogelijkheden zijn legio en Tokyo onderzoekt op dit ogenblik nog steeds alle mogelijke pistes.