EHBO voor kinderen is meer dan alleen maar een pleister leggen

“Ooit komt er een dag dat zombies de mensheid zullen aanvallen en dan ga je maar al te blij zijn dat je een pleister kunt aanbrengen”. Ok, stiekem hoop ik ergens wel dat er ooit een zombie-outbreak komt, maar de realiteit is dat we waarschijnlijk sneller gaan sterven aan een nutteloze oorlog dan aan de beet van een hongerige on-dode. Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat het correct kunnen aanbrengen van een pleister toch een zekere waarde heeft, vooral voor kinderen. De keerzijde is dan weer dat EHBO-lessen vaak even boeiend zijn als het kijken naar gras dat groeit. Met een kleine cursus ‘on the field’ worden die saaie lessen plots heel wat spannender.

sociallemon-banner
Advertising, can’t go without

Het is natuurlijk niet altijd zo dramatisch, maar het is wel een onweerlegbaar feit dat kinderen steeds minder voorbereid zijn op eventuele situaties waar snel opgetreden moet worden. Het ontsmetten van snijwonden, het reinigen van een vuile huid wanneer je een verband moet aanbrengen of zelfs het correct intapen van een blessure. Het zijn dingen waarvoor je niet echt ‘volwassen’ moet zijn om ze uit te voeren, je moet enkel en alleen weten hoe je het correct moet doen.

EHBO is zo saai als je het zelf maakt

EHBO-kids
Ontsmetten van een snijwonde, de hands-on approach

Kinderen van jongs af aan leren omgaan met dergelijke situaties, vergroot de kans op het scheppen van een solide reflex. Samen met de mountaineer-kit van Care Plus trokken we naar buiten en was het klimmen en klauteren geblazen. Allen voorzien van een helm, een zaklamp en het nodige proviand simuleerden we een lelijke snijwonde aan de hand. Reinigen, ontsmetten en het aanbrengen van een verband als echte professionals.

Het lijkt natuurlijk allemaal erg spectaculair, maar een opleiding op dergelijke manier voorzien heeft enkel maar voordelen. Het duffe klaslokaal ruimt plaats voor de buitenlucht. Doordat er wat klauterwerk noodzakelijk was, verslapt de aandacht ook niet. Met een helm op het hoofd lijkt het wel alsof je in the real deal terecht bent gekomen. De volledige setting zorgt er ook voor dat kinderen de inhoud van een EHBO kit leren kennen. Het is super dat ieder voertuig voorzien moet worden van een verbanddoos, alleen weet geen kat wat er precies in zit en nog minder hoe ze het moeten gebruiken. Ook is het behandelen van een snijwonde geen technische uitdaging, het leert kinderen wel een volgorde van behandelen. Eerst reinigen, dan ontsmetten en dan verpakken.

Laat die zombies maar komen, we zijn er klaar voor!

De Mountaineer-kit is verkrijgbaar bij Care Plus International: klik