Berlijn, een wereldstad waar iedereen ooit wel eens een keertje is geweest. De Brandenburger, Potsdamer Platz of het ronduit belachelijke Checkpoint Charlie, waar enkele carnavaleske wannabe-acteurs denken dat ze de geschiedenis in beeld brengen. Een mens zou bijna gaan vergeten dat er veel meer aan Berlijn is, dan enkel die bewuste plaatsen. Wie Berlijn echt wil gaan ontdekken, kan hiervoor terecht bij Alternative Berlin.

Wat geen gebruik kent, verdwijnt, of je er geheimzinnig over doet of niet.

Het is het soort item waarvan de gemiddelde urbexer een hartaanval of 4 doet: een hike onder begeleiding. Zij die menen het alleenrecht op de wereld en de geschiedenis te hebben, vergeten vaak dat anderen misschien ook wel interesse hebben in het aparte, maar niet beschikken over de tijd of ronduit de kennis om zelf op zoek te gaan. Ze vergeten meteen ook dat de wereld niet echt stil staat. Wat geen gebruik kent, verdwijnt, of je er geheimzinnig over doet of niet.

alternative-berlin
De jeugd neemt de leegstand in handen, op hun manier.

Alternative Berlin is het soort agentschap dat als missie heeft de mensen een volledig andere kant van de wereldstad te laten ontdekken. De stukken die door massatoerisme niet worden aangeraakt wegens “te alternatief”. Kunst dat niet in een museum te bekijken is, de horeca die niet meteen de Gault Millau gaan halen of plaatsen waarvan je achteraf zegt “waarom kwam ik hier niet eerder”. Uitgestippelde routes in groep of privé-excursies die op maat worden gemaakt? Stuk per stuk gaan ze je een totaal onbekend Berlijn laten ontdekken.

Wijzelf trokken mee met een “real Berlin” tour, een trektocht van ettelijke kilometers die ons ver weg van het toeristisch centrum brengen. De achterbuurten van Berlijn, waar de werkende klasse het voor het zeggen heeft. De buurten waar vooral de keiharde Duitse economie er genadeloos heeft ingehakt. We maken er kennis met het openbaar vervoer van de werkmens en we raken er aan de praat met Berlijners van de oude generatie. Mensen die met weemoed terugdenken aan de tijd van de muur en Oost-Berlijn, waar het eigenlijk zo slecht niet was.

Het zijn de mensen die hun bewegingsvrijheid beetje per beetje ingeperkt zagen, om te kunnen voldoen aan de noden van de massatoerist.

We maken er ook kennis met een stuk vergane, industriële glorie. En “stuk” mag je redelijk ruim gaan interpreteren. Volledige wijken, gevuld met fabrieken en ateliers, die ooit de motor van de Duitse industrie waren, staan te verkommeren. Heel veel daklozen slapen op straat, gebouwen met de oppervlakte van een kleine, Vlaamse gemeente staan leeg. Het doet een mens nadenken. Bizar genoeg kennen deze gigantische gebouwen, onder impuls van de Berlijnse bevolking, een nieuw leven.

alternative-berlin
Eindeloze gangen, eindeloos verval.

Het zijn de mensen die het fake-gevoel van het stadscentrum beu zijn. Het zijn mensen die moesten wijken voor het zoveelste hotel of shopping center. Het zijn de mensen die hun bewegingsvrijheid beetje per beetje ingeperkt zagen, om te kunnen voldoen aan de noden van de massatoerist. Leegstaande opslagplaatsen worden kunstateliers, de eindeloze gangen van vergane fabrieken kennen een nieuwe bestemming als avontuurlijk skatepark.

De volledige tocht is boeiend en ontnuchterend tegelijk. Je leert er de verborgen en verloren hoekjes kennen van een wereldstad met een uiterst geladen geschiedenis. Aan de andere kant maak je er ook kennis met het ironische van het verhaal. Teneinde zich af te zetten tegen de steeds maar toenemende toerisme-industrie, rekent men op diezelfde toeristen.

Ongeacht wat je politiek standpunt is, een trip met Alternative Berlin is een aanrader, voor iedereen die kennis wil maken met de onderbuik van Berlijn.

Fotos zijn terug te vinden op onze Facebook-pagina. (klik)