Sarajevo, een unieke stad in zoveel aspecten. Het is de stad met de opmerkelijke eer om de langste belegering uit de moderne geschiedenis te hebben gehad. Het is de stad met een ongeziene sociale mix en het is de stad van de Miljacka, de rivier met rood-bruin water.

Sarajevo bezoeken is een belevenis op zich. Niemand weet echt goed of het een toonbeeld is van een multiculturele samenleving of eerder een tikkende tijdbom. De mix tussen moderne gebouwen en kapotgeschoten structuren is iets wat bij veel mensen nog steeds niet helemaal doordringt maar vooral de Miljacka is wat in het oog springt.

de bron van dit bizarre verschijnsel is niets minder dan .. de mensheid

De Miljacka is de stroom die Sarajevo doorkruist, een stroom die wereldwijde faam haalde toen de bruggen erover opgeblazen werden, tijdens een belegering zonder echt nut. De bruggen werden opnieuw opgebouwd en trekken jaarlijks meer en meer toeristen, die hun passage vereeuwigen met een selfie op instagram.

Wat heel wat minder op selfies en instagram verschijnt, is het kleur van het water. Op doordeweekse dagen is er niet echt iets speciaals op aan te merken, maar het wordt pas interessant wanneer het in Sarajevo (of in de omliggende bergen) gaat regenen.

miljacka-river
Sarajevo is en blijft een unieke stad, in al zijn facetten.

Bij het vallen van de eerste druppels verandert het water in de Miljacka gaandeweg in een roodbruine kleur en krijgt de stroom een penetrerende geur. We kunnen hier een erg complexe, biologische oorzaak gaan neerpennen, maar de bron van dit bizarre verschijnsel is niets minder dan .. de mensheid.

De Miljacka is een stroom die, vanwege zijn breedte, erg weinig diepte heeft en beschikt over een erg laag debiet. Die typische eigenschap zorgde er ook voor dat de moordenaar van Franz Ferdinand gesnapt kon worden. Hij probeerde, na de aanslag, te vluchten door in de Miljacka te springen. Hij vergat dat de rivier een diepte van slechts 10cm had, dus was zijn vlucht van korte duur.

Sarajevo is ook een gigantisch vervuilde stad, inclusief de omliggende regio. De Miljacka is een levensader voor de stad en zowat alles is erop aangesloten.

In periodes van regenval zorgt deze aparte situatie voor een bijzonder resultaat: riolen dumpen in overdrive vervuild water in de Miljacka, die over niet genoeg debiet beschikt om het af te voeren. Het water krijgt dan ook een speciale roodbruine kleur, met de daaraan gekoppelde geur.

Een eigenzinnig spektakel, maar dan wel niet eentje waar we bijzonder trots op mogen zijn. De lokale regering worstelt al jaren met de uitvoering van de plannen om de stroom terug proper te krijgen. De intentie is er, het geld niet.