Consternatie alom, vandaag publiceerde een gereputeerde krant een niet al te fraai overzicht van het niveau van ons onderwijs. Meer dan 8 op 10 leerkrachten trekken aan de alarmbel. Niet alleen is correct schrijven en begrijpend lezen een heuse uitdaging geworden, ook alle andere vakken vallen ten prooi aan de negatieve curve. Een echte verrassing kunnen we de resultaten van hun enquête niet noemen en hier gaat veel over gedebatteerd worden. De enige ECHTE vraag die we ons nu moeten stellen? Wat nu?

Ik ben geen leerkracht, ik ben geen expert en ik ben al helemaal geen politicus. Mijn mening is dan ook maar dat, een mening. Wat ik wel ben, is vader en deel van een gezin. Een gezin met kinderen die ook een periode van educatieve wanhoop hebben gekend. Het leven op internet is boeiender dan het leven in de schoolbanken, waarom dan nog moeite doen natuurlijk? Waarom luisteren naar een leraar als je toch alles op Wikipedia kunt gaan vinden?

Op dergelijke ogenblikken kun je, als ouder, op 2 mogelijkheden gaan reageren. Of je legt je bij de feiten neer en je bent al tevreden dat ze niet aan de drugs raken, hopend dat ze wat beter gaan opletten in school OF je trekt een andere kaart. Een kaart die hen niet alleen zal stimuleren om naar buiten te gaan maar eveneens een kaart die hun interesse in geschiedenis zal boosten.

Make it cool again

Ongeacht of je nu een liefhebber bent van obscure verhalen en legendes of eerder van mening bent dat het allemaal pure fantasie is, ze maken nu eenmaal deel uit van onze geschiedenis en je kan dat niet zomaar gaan veranderen. Niemand vraagt je dingen te geloven (integendeel) maar ze als prietpraat gaan afschilderen omdat het niet past in je denkbeeld is ook niet meteen een oplossing. Iets wat legendes en mysteries steeds in huis hebben, is een gezonde dosis WOW. Dingen die al dan niet ontsproten zijn aan menselijke fantasie, doorheen de jaren, maar die wel het geheel leuker maken.

Trek je laarzen aan, neem je kompas mee en ga op zoek naar de oorsprong van de legendes en vooral de sappige details. De kans is reëel dat je helemaal nergens terecht gaat komen en ook helemaal niets gaat vinden MAAR je bent (met je kids) buiten en zonder dat je het zelf beseft ben je geschiedenis leuk aan het maken. Vraag aan je kinderen of ze een stukje over het Paleis van Versailles willen leren en je krijgt geheid een sip gezicht. Vraag hen of ze willen uitdokteren of de legende van “het is hier zodanig groot dat ze hun behoefte achter de gordijnen deden” en je krijgt gemotiveerde kids. Zelfde verhaal, andere insteek.

Hou onze blog nauwlettend in de gaten, want weldra komen de eerste events online. Events waar we de kinderen gaan leren zich te verdiepen in de meest waanzinnige geschiedenis ooit. Vuile laarzen en hoge vermoeidheid nadien zijn gegarandeerd.